De Lytse Kaep Gaastmeer

In de zomer van 2016 stuitte ik op een huisje op een fries boerenerf dat (net als de boerderij zelf) al jaren recreatief in gebruik was. Het was feitelijk het eerste huisje van het erf, gebouwd rond 1890 en later tot knechtenwoning en schuur vervallen, totdat in de jaren ‘70 de boerderij en bijgebouwen verkocht werden. Door het recreatieve gebruik nadien was er weinig aandacht besteed aan modernisering en comfort, en het huisje was behoorlijk scheef verzakt.

Een ingrijpende verbouwing waarbij alleen de buitenmuren bleven staan was noodzakelijk; fundering, vloeren, binnenwanden, installaties en indeling zijn volledig vernieuwd, dakkap en buitenmuren zijn recht gekrikt, en het huisje is geïsoleerd en voorzien van alle hedendaagse gemakken. Er is een doorgang naar de schuur gemaakt waardoor deze als bijkeuken geschikt is geworden en er is een fietsen/surf/zeilspullenschuur in de tuin gemaakt.

Door een slimme indeling, afgewogen materiaal en kleurgebruik en hergebruik van karakteristieke onderdelen zoals een oorspronkelijke schouw, is het charmante karakter van het huisje goed behouden gebleven.

Mede door de centrale ligging in friesland, de royale tuin op het zuiden en de ligging aan een vaartje dat op open vaarwater uitkomt is het een weldadige vakantieplek op een uurtje van de randstad. Naast eigen gebruik is het huisje te huur voor gezinnen/groepen tot 6 personen.

Meer info over het huisje: www.lytsekaep.nl